30. 10. 2023

Jedu stávkovat. Kupte si párky.

24. října se na Islandu odehrála velká stávka. Desetitisíce lidí vyšly do ulic na výročí první stávky žen, která se odehrála ve stejný den v roce 1975. I tenkrát si ženy vzaly den volna od veškeré placené i neplacené práce. A v obchodech došly párky.

Letos se sešlo na demonstraci kolem 100 000 osob, což je více než čtvrtina islandské populace. Stávkovala i jejich premiérka Katrín Jakobsdóttir. Jak z jiného světa, že? Premiérka (první wow) se přidala ke stávce žen (druhé wow), protože chce dosáhnout plné genderové rovnosti v roce 2030 (třetí wow). Nechce už dál čekat.

Jak už jsem zmínila, islandské ženy nebyly v ulicích poprvé. První velká stávka se odehrála v roce 1975. Účastnilo se jí neuvěřitelných 90 % žen napříč všemi věkovými skupinami a třídami. Chtěly poukázat na nepostradatelnost ženské práce a nerovnost v odměňování mezi muži a ženami. Na 24 hodin přestaly vykonávat veškerou placenou a neplacenou práci. Muži se museli postarat o děti, ve vysílání rozhlasu se najednou ozývaly dětské hlasy v pozadí, přibylo pastelek na pracovištích a v obchodech došly párky.

V oficiálním prohlášení z roku 1975 o tom, proč byla vyhlášena stávka neboli „day off“ pro ženy, zní, že chtějí upozornit na důležitost ženské práce. Jsou nespokojené, že jsou ženy méně placené za stejnou práci, že nejsou zastoupené v důležitých politických i profesních organizacích, že muži dostávají přednost v pracovních příležitostech, protože  jsou muži, ne na základě kvalifikace, protože se práce v domácnosti nepovažuje za skutečnou práci a nemá na pracovním trhu žádnou váhu. Nezní vám to povědomě? Celý manifest si můžete přečíst zde.

Akce vyvolala reakci. Následující rok schválil islandský parlament zákon garantující ženám stejný plat jako mužům a o pět let později měl Island svoji první prezidentku Vigdís Finnbogadóttir. V roce 1983 vznikla první politická strana Dámská aliance vedená výhradně ženami, díky které se zvýšil poměr žen v parlamentu o 15 %. V posledních islandských volbách ženy obsadily 30 z 63 křesel.

Island je bohatá země s vysokým indexem rovnosti. Přesto došla islandským ženám trpělivost s tím, jak pomalu se věci hýbou dopředu. Chtěly opět poukázat na přetrvávající rozdíly v odměňování mezi muži a ženami, na nízkou prestiž špatně placených pozic v oblasti péče a akcentovaly také sexuálně a genderové podmíněné násilí. Fotky z letošního setkání najdete třeba tady.

Výzva: inspirujte se islandskými ženami! Pokud vám taky někdy dojde trpělivost a energie, udělejte si domácí soukromou stávku. Odjeďte na den či déle pryč. Nechte ostatní členy domácnosti, ať si poradí. Párků v obchodech máme dost. Prospěje to všem.

Přidej se!

Dodám ti data, ale i příběhy a tipy od odborníků, aby se ti o dělbě rolí lépe přemýšlelo a mluvilo.

Zhruba dvakrát do měsíce. Kdykoliv to můžeš zrušit.