10. 12. 2023

Ženy o Vánocích nestojí v záři reflektorů

Svátky, Vánoce obzvlášť, nepřináší moc klidu a míru do chodu domácnosti a organizace rodinného života. Naopak jsou spojené s intenzivnější prací a větší mentální a emoční zátěží.

V předvánočním čase narůstá manuální práce spojená s úklidem, výzdobou, pečením, balením dárků. To-do list se už v listopadu začíná plnit tím, co všechno je potřeba zařídit, sehnat, jakých školních a pracovních akcí je nutno se zúčastnit, s kým se zkontaktovat, potkat. S příchodem adventu nastupuje navíc emoční práce spojená s vánočním atmosférou. Úkolem rodičů je zařídit, aby děti zažily magickou sílu Vánoc, byly natěšené, nezažily zklamání u stromečku. Úkolem všech je v klidu zvládnout rodinné sešlosti. Úkolem žen je nedat na sobě znát vyčerpání.

Během svátků naše domovy zpravidla otevíráme většímu množství lidí než během roku, tudíž vystavujeme to, jak to u nás doma vypadá a jakou máme doma rodinnou pohodu, intenzivnější společenské kontrole. Kontrole, která dopadá více na ženy než na muže. Je napečeno? Je naklizeno? Světýlka svítí? Panuje doma správná atmosféra? Proto doma, my ženy, tolik šúrujeme a snažíme se všechny naladit na správnou notu. Očekává se to od nás a neseme za to společenskou odpovědnost.

Vánoce jsou jako divadelní představení, které jede podle předem daného scénáře a přesného harmonogramu. Barbora, Mikuláš, adventní neděle, Štědrý den. Je to strukturovaný rituál, kterým ozvláštňujeme každodennost. Každodennost, jež zároveň musí bez zádrhelů běžet na pozadí. Prádlo se musí vyprat, svačiny do školy nachystat, obývák vyluxovat, účty zaplatit. Ježíšek to za nás nezařídí. Ženy mají ve vánočním „divadle“ tradičně roli režisérek a scénografek, málokdy se ocitnou ve světle reflektorů.

Vím, že pro mnoho žen je kouzlo Vánoc důležité a užívají si s dětmi hru na Ježíška. Využívají Vánoce jako příležitost odrutinizovat chod domácnosti, zažít v ní něco výjimečného, vytvořit dětem hezké vzpomínky na dětství. Protože i ony mají hezké vzpomínky, za které pravděpodobně vděčí předchozím generacím rodu ženského.

Přála bych všem ženám, aby jednou zažily Vánoce v záři reflektorů. Pokud však během roku zastávají roli hlavní manažerky domácnosti a pečovatelky, pravděpodobnost, že se to mávnutím kouzelného proutku o Vánocích změní, je mizivá. To by bylo, panečku, vánoční kouzlo!

Přeju nám všem, abychom se „úklidu, vytváření atmosféry, dárkům a setkávání“ věnovali jen do té míry, která nám přináší radost, ne stres a výčitky. A abychom se na ní shodli s rodinnými příslušníky. Pokud někdo tápe v tom, na čem lpí a co by naopak rád ze seznamu vánočních povinností vyškrtl, nabízím ke stažení vánoční audit domácnosti. Měla jsem co dělat, abych se vešla na dvě A4. Prosinec je prostě nabitý.

Ženy, hodně sil v jednom z nejnáročnějších období roku!

Create your own user feedback survey

Přidej se!

Dodám ti data, ale i příběhy a tipy od odborníků, aby se ti o dělbě rolí lépe přemýšlelo a mluvilo.

Zhruba dvakrát do měsíce. Kdykoliv to můžeš zrušit.