26. 6. 2024

Fňukny s pračkami a sušičkami

Poznámky bez špetky empatie o tom, jak to dnešní ženy, mámy mají se všemi pračkami, sušičkami a robotickými vysavači jednoduché, se objevují na sítích pravidelně. Jsou oprávněné?

Střihla jsem si první masivní vlnu hejtů na svou osobu po zveřejnění rozhovoru v pořadu Houpačky na Radiu Wave. Nejvíc mě hejtili na sítích muži, kteří útočili na můj vzhled a domnělou sexuální orientaci, a starší ženy, kterým my mladší připadáme jako hrozně fňukny. Vzpomněla jsem si hned na Madeleine Albright a její slavný výrok, že v pekle existuje speciální místo pro ženy, které nepomáhají ostatním ženám. Máte-li nějakou takovou ve svém okolí, posílám sílu a objetí. ❤️

Umírám smíchy nad komentáři o časové náročnosti praní. Dávno tomu (více než 30 let), tři děti, žádná automatická pračka, natož sušička. Jak je možné, že jsem to zvládla sama, a ještě jsem měla čas na děti i na svoje koníčky?

Bohužel je to čirá dojmologie. Technologie v posledních 100 letech nepřinesly žádnou velkou pozitivní změnu v oblasti náročnosti na domácí scéně. Podrobně o tom píší Nick Srnicek a Helen Hesterv knize Až skončí práce.

K hlavním technologickým změnám, které domácí práce usnadňovaly, došlo na začátku 20. století (zavedení tekoucí vody, kanalizace a plynu). Odpadly hodiny nošení vody, topení, ohřívání, vynášení odpadů. Z domácností se přesunula také výroba potravin, oblečení nebo zdravotní péče. Vývoj domácích technologií v následujících desetiletích už nikdy nepřinesl tak významnou úsporu času a dřiny. V 70. letech se poprvé začaly objevovat výzkumy ukazující, že se v posledních desetiletích množství a náročnost domácí práce neumenšovala. Důvody? To, co se dříve vykonávalo kolektivně (včetně dětské práce a služebnictva) se nyní díky technologiím mohlo přesunout na bedra individuálních žen. Zpřísnily se normy čistoty a společenská očekávání ohledně toho, jak by měla domácnost vypadat. Miluju tuto větu z knihy: „Každé z nových zařízení se stalo ,tichým příkazem k práci'“. Máme doma víc věcí, víc přístrojů, máme víc možností, máme víc zodpovědnosti, a to vše s sebou přináší víc práce. Téma intenzivního rodičovství, které klade na dnešní rodiče nároky před třiceti lety nevídané, si nechám na jindy.

Manžel v rámci možností pomáhal, ale já byla zodpovědná za to, že bylo nakoupeno, uklizeno, navařeno. Hrála si s dětmi a chodila s nimi na procházky. A nepřipadalo mi to nudné a otravné. Prostě normální. Některé dnešní ženy jsou dost lenivé a rozmazlené. Mobil, sociální sítě a kámošky mají přednost před dětmi a prací v domácnosti. Pak nic nestíhají.

Samozřejmě argument mobilními telefony, na kterých dnešní matky visí, nemohl v debatě chybět. Pomiňme fakt, že ho píše někdo, kdo právě tráví čas na mobilu komentováním na sociální síti. Možná by se pisatelka divila, co ženy na těch mobilech dělají. Objednávají jídlo, odepisují paní učitelce, organizují narozeninovou oslavu, studují, které boty dítěti pořídit, čtou zprávy o izraelsko-palestinském konfliktu nebo se učí cizí jazyk. A možná si píšou s kamarádkou, protože vidí u svých matek, že obětovat se pro rodinu nemusí být ta nejlepší životní strategie. Každopádně mobilní technologie nejsou jen zábava, ale zase další příkaz k práci, kterou můžete nyní dělat odkudkoli. Když čekáte u zubaře, když jedete autobusem, když máte pauzu na oběd, když děláte s dítětem domácí úkoly. Mobilní technologie otevřely dveře multitaskingu jako nic předtím.

Dnes ráno, když mi zazvonil budík a já přebíhala od jednoho úkolu k druhému, jsem manželovi říkala, že nechápu, proč jsme ještě nevymysleli nějaké amarouny, které by uspokojily naše chuťové a nutriční potřeby. Do vesmíru sice doletíme, ale pořád doma denně klohníme. Tak to je moje stručné shrnutí technologického pokroku v domácnostech 😀

Protože si myslím, že se rozhovor povedl (titulek už tak ne, ale chápu clickbaitovou poptávku redakce), ráda ho s vámi sdílím. To, že jste tady se mnou, je pro mě ultimátní argument proti všem hejtrům a hejterkám. Už je nás přes 2000! Díky, že v tom boji proti stereotypům a předsudkům jsme spolu. ❤️


P.S.: Jeho videa jsou trochu creepy, ale jinak má Jimmy Knowles dobré rady pro všechny, kdo nechápou, na co si ty dnešní matky pořád stěžují. Píše ve svém biu, že není rádce ani kouč, jenom manžel a táta, který se učí, co znamená mít rád. A lidi ho za to milují - 2,6 milionů sledujících!

Přidej se!

Dodám ti data, ale i příběhy a tipy od odborníků, aby se ti o dělbě rolí lépe přemýšlelo a mluvilo.

Zhruba dvakrát do měsíce. Kdykoliv to můžeš zrušit.