10. 6. 2024

Odmakané prázdniny

S letními prázdninami je spojená dlouhodobá mentální zátěž, organizační víceboj, velké finanční výdaje, speciální to-do listy a nekonečné balicí seznamy. Hlavně jsou ale nekompatibilní s délkou řádné dovolené.

V České republice mají děti typicky devět týdnů letních prázdnin. Celkově během roku mají přes 60 volných všedních dní, a to nepočítám státní svátky, během kterých někteří rodiče taky musí pracovat. Portál Alma Career píše v loňském článku, že si „v Česku na délku placené dovolené stěžovat nemůžeme. V souladu s legislativními požadavky Evropské unie činí nejméně 20 dnů (...) Základní počet dnů řadí naši republiku mezi lepší průměr v celosvětovém měřítku, navíc řada firem u nás již dává pátý týden dovolené navíc.“

Přesto to početně nevychází. Rodič dostane v nejlepším případě 25 dní dovolené. Když se rodiče doma v létě prostřídají (tj. žádná rodinná dovolená), dají dohromady 50 dní za celý rok. Tím pokryjí zhruba letní prázdniny. Bez prarodičů, chův, vzájemné výpomoci s ostatními rodiči, dostatku peněz na příměstské tábory, jednoho z rodičů s pracovní pauzou nebo se sníženým úvazkem to nejde vyřešit. God bless skautské tábory, které stojí na volném čase a neplacené práci spousty dalších lidí. Školní prázdniny jdou proti ideálu dvou plně zaměstnaných rodičů. Přesto to většina z nich nějak zvládá. A sólo rodiče jsou extra eskamotéři. Jak to dělají? To je jeden velký zázrak.

A to si v České republice ještě můžeme výskat. Jedním z rekordmanů v délce letních prázdnin jsou Italové. Děti mají letní školní přestávku až 14 týdnů. Školy se zavřou na tři měsíce a rodiče si musí poradit. Matky se začínají bouřit a Ministerstvo školství vymýšlí, jak z této pasti pro pracující rodiče a děti ze znevýhodněného prostředí ven.

Délka letních prázdnin (v týdnech) na základních a středních školách.

Organizace We World spolu se dvěma mámami, které publikují pod hlavičkou Mammadimerda, spustily vloni petici za přeskládání dní školního volna. Chtějí zkrátit letní prázdniny na dva měsíce a zbytek volných dní rozprostřít v průběhu roku tak, aby zachovaly současných 200 dní výuky (což je nejvíc v rámci EU, takže pozor, italské děti se neflákají, jen jdou z extrému do extrému). Jejich cílem je nejenom umožnit rodičům lépe skloubit práci a péči, ale také vyřešit problém příliš dlouhé vzdělávací pauzy. Myslí především na děti se zdravotním či sociálním znevýhodněním, jejichž rodiče nemohou prázdniny z finančních a jiných důvodů naplnit zajímavým programem. Sesbíraly mnoho testimonialů zoufalých rodičů:

Léto naší „normální“ dcery jsme vyřešili příměstkými tábory, prarodiči a přáteli. Ani vám nebudu říkat, kolik jsme utratili za program pro naši dceru s postižením. Vlastně vám to řeknu: 3 500 eur za dva měsíce za letní centra, kde o ni bylo náležitě postaráno a neztratila veškerou práci odvedenou v zimě. A pak prarodiče, naše dovolená, prázdniny (ne odpočinek!!!) ... vše plánováno s úzkostlivou přesností a během bezesných nocí už od dubna. A tak každý rok!
Jsem rozhodně pro reformu školního kalendáře: tři měsíce nejsou udržitelné pro nikoho. Archaická, středověká záležitost. Jak to máme přežít? Zřejmě placením letních táborů za cenu jednoho celého platu, kolapsu prarodičů a neuvěřitelné improvizace.
Děkuju, že jste dali hlas tolika maminkám a tatínkům, kteří se v létě potýkají s obrovskými praktickými, ekonomickými a emociálními obtížemi. Současný školní kalendář neodpovídá době, ve které žijeme. Rodiče nemají potřebnou podporu státu a na konci léta se nachází ve stavu, kdy by sami potřebovali dovolenou!

Jak jste na tom s letním programem vy? Kdo ho u vás doma plánuje a zajišťuje?

Budu ráda za vaše zkušenosti a postřehy, kolik a čí neplacené práce stojí za hezkými letními vzpomínkami vašich dětí. 😅

Přidej se!

Dodám ti data, ale i příběhy a tipy od odborníků, aby se ti o dělbě rolí lépe přemýšlelo a mluvilo.

Zhruba dvakrát do měsíce. Kdykoliv to můžeš zrušit.