16. 10. 2024

Přemysl Oráč se hlásí o slovo

Alespoň v komentářích pod jakýmkoliv mediálním výstupem o dělbě rolí v domácnosti. Kope, ryje, tahá, staví, prostě dře.

Další ostrou debatu o dělbě rolí na sociálních sítích s sebou přinesl rozhovor v DVTV, který se mnou vedla Daniela Drtinová. Následující obrázek je výmluvný. Ženy lajkují, muži se vysmívají. Někteří muži samozřejmě. A rozhodně ne ti, kteří čtou moje texty 🙂. Zdravím vás a díky, že tu jste!

Po minulé vlně hejtů jsem se zamyslela nad kritikou starších žen, které nerozumí vyčerpání mladších ročníků. Ony zvládaly vše v klidu a bez současných technologických vymožeností. Nyní se chci pozastavit nad kritikou z řad mužů. Jejich hlavní argumenty zní:

  • nechápu, co řešíte, dva dospělí lidi se prostě mezi sebou domluví, nepotřebují k tomu žádný projekt
  • já bych chtěl vidět ženy, jak čistí okapy, sekají dříví a vyměňují kola u auta, až to dokáží, pak se budeme bavit

Budu v tomto textu reagovat pouze na druhý argument. První (o tom, jak „skvěle“ umíme všichni komunikovat, protože nás to intenzivně učili ve škole a i doma jsme okoukali super komunikační vzorce) by si zasloužil vlastní text.

Pojďme si rozebrat argumenty druhé skupiny kritiků - Přemyslů Oráčů, lovců mamutů a stavitelů pyramid, jak je vtipně pojmenovala spousta žen po přečtení komentářů. Většina z těchto mužů podprahově cílí na to, že mají větší sílu a tím je jejich role v rodině daná.

Kolik mužů čistí okapy?
Práce na zahradě a okolo domu se zdaleka netýkají všech mužů, protože polovina populace žije v bytech. Následující graf neříká nic o tom, jaké typy zahrad lidé u svých domů mají, či jestli někdo, kdo žije v bytě, nemá záhonek v zahrádkářské kolonii, chalupu apod. Každopádně sekačku, rýč a motorovou pilu nenajdete s velkou pravděpodobností ve více než každé druhé domácnosti.

Eurostat: rozdělení populace podle typu bydlení v roce 2021

Práce kolem domu je hodně.
Mnoho prací ve venkovním prostředí je sezónních a nečetných. Tak to prostě je. Často zmiňovaná výměna pneumatik je toho důkazem. Můžeme argumentovat tím, že je venku pořád něco na práci. To nezpochybňuji, ale také je ta práce rozmanitá (nerutinní), jeden den ryjete záhon, druhý den stavíte trampolínu, a rozhodně není kruciální (těšila jsem, až budu moct někde použít toto slovo), tj. rozpadající se plot vaše děti u psychologa jednou řešit nebudou, ani na vás kvůli němu nepošlou sociálku. Můžete ji zpravidla odložit a nic se nestane.

Práce na zahradě je dřina.
Může být, ale trávíte díky ní čas na čerstvém vzduchu (to není zanedbatelný argument) a výsledky vaší práce déle vydrží a jsou vidět pro lidi v okolí. Kolik lidí má na zahradě hodpodářská zvířata? V česku převládají okrasné zahrady, které jsou víc předmětem volby a osobního uspokojení, ne nutností. Na zahradě zastanou spoustu práce i ženy, někdy se tím realizují a výsledky jejich práce jim přináší potěšení (rozkvetlý záhon je hezčí než uklizená kuchyňská linka - a taky déle vydrží).

Jednou jsem někde četla: Muž by se podepsal pod to, že by se vrhl pod autobus, aby zachránil život své ženě. Ten stejný muž má problém odložit dálkový ovladač, aby vzal do ruky koště. V každodenním provozu po většinu roku nepotřebujeme megasílu a heroické výkony.

Přesto, pokud znáte muže, který má hodně fyzické síly a chce ji využít, řeknete mu: Buď jako Tonda!  Čtvrt století fáral na Karvinsku v dole a teď je z něj profesionální pečovatel. Pečující silák není protimluv. Jak sám říká:

„Nechápu, proč se říká, že je pečovatelství ženská práce. Je to náročné skoro jako na šachtě. Tam taky pořád zvedáte, fyzikální zákony jsou stejné (...) Až mě překvapilo, jak moc mě tahle práce nabíjí. Víc než jsem čekal! Musel jsem se naučit jiný přístup než na šachtě. Musel jsem si uvědomit, že i lidi, kteří mají pokročilou demenci, mě vnímají. Učil jsem se přizpůsobit své chování.“

A co dělá, když někdo z klientů umře?

„Já si otevřu pivko, chvíli na toho člověka myslím, a pak si řeknu třeba: ,Boženko, na zdraví!'.“

Hodně lidí se mě ptá, jak ty nepříjemné komentáře na sítích zvládám. Vypisuju se z nich jako třeba tady 😀 Ale mrkněte na počet lajků a nelajků na horním obrázku. To je potěšení pro oko. A také mě baví, jak to ženy umí brát s humorem:

Koukám na rozhovor v DVTV, kde typka z Férové domácnosti hovoří o rozdělení prací v domácnosti mezi mužem a ženou. A v diskuzi se to ofkors hemží úderníky, co DENNĚ sekají dřevo, pluhem obhospodařují pole, tahají vědra vody, kopou zákopy, obstarávají dobytek a staví pyramidy. Ty vole, Pepo, ne. Bydlíš se starou v paneláku a přitlouct poličku je pro tebe projekt na tři měsíce, tak se tu přestaň prezentovat jako faking Přemysl Oráč.

- Lucie Macháčková, stand-up komička

Ženy se i podle Rickyho Mokela víc smějí. Proto prý žijí déle. „That's a fact. Probably.“ 🙂 Někdy nám nic jiného nezbývá.

Přeji hezký podzim a hodně sil všem, kdo musí hrabat listí a rýt záhony.

Martina

P.S: Pokud vás zaujal pečovatel Tonda, doporučuju vám knihu Simony Bagarové Hořím, kde najdete rozhovory s pěticí nejlepších pečovatelů a pečovatelek: Danou, Sašou, Janou, Františkem a Dominikem. Inspirativní lidi.


V říjnu se urodilo. Kromě DVTV jsem mluvila i s novinářkou Kristinou Komůrkovou pro Reportér magazín. Rozhovor je odemčený. Konečně se mi do médií podařilo říct, co mám dlouho na jazyku:

„Obhájci tradiční rodiny adorují obvykle model nukleární rodiny, ve kterém jsou striktně rozdělené mužské a ženské role, a ten prezentují jako historickou danost. Ale tahle podoba rodiny je tady jen nějakých sto let.“

Také mě Veronika Jonášová pozvala do podcastu E15 Flow, kde jsem mimo jiné světu sdělila 😄, že nechápu proč existují oddělené sekce oblečení pro malé děti:

Jdete do klučičího oddělení a tam jsou na mikinách tygři a dinosauři, jdete k holkám a tam jsou králíčci, jednorožci, možná kočičky. Myslím, že všechna ta zvířata jsou v pořádku, ale proč by jedna nebo druhá měla patřit jen k jednomu pohlaví. Ať se to promíchá a dítě si vybere, co se mu líbí nebo k jakému zvířeti tíhne.

Pak mám ještě jeden tip k poslechu, který není z mé dílny. Ekonomka a socioložka Alžběta Mangarella byla hostkou podcastu Rodičovská není brzda. Málokdo tady v Česku umí propojit téma pay gapu s tématem neplacené práce jako ona. Vysvětlila například, že fyzická síla mužů není to, proč muži vydělávají víc.

Fyzická síla není to, co vysvětluje mzdové nerovnosti. Náš pracovní trh nijak extra neodměňuje těžkou manuální práci. Mzdové rozdíly netáhnou stěhováci, horníci nebo zedníci.

Nerovnosti mezi muži a ženami doma ani v práci nelze jednoduše vysvětlit mužskými svaly.


Ikona jednorožce: Flaticon

Přidej se!

Dodám ti data, ale i příběhy a tipy od odborníků, aby se ti o dělbě rolí lépe přemýšlelo a mluvilo.

Zhruba dvakrát do měsíce. Kdykoliv to můžeš zrušit.