19. 9. 2023

Proč jsem založila Férovou domácnost

Ženy doma zastávají velkou část práce a péče, aniž by se pro to vědomě rozhodly. Férovou domácnost jsem založila proto, aby vzniklo místo, kde se o tom můžeme bavit. Otevřeně, bez urážek a obviňování.

Všichni, ženy i muži, jsme produktem jednoho systému, jedeme v tom spolu. Rozvržení sil v rodinách není důsledkem pouze osobních rozhodnutí a individuálních charakterů, ale jak říká Arlie Hochschild: „V každém manželství se odráží ekonomické a kulturní trendy, jejichž kořeny sahají daleko za hranici manželství…Problémy mezi manželi, problémy, které se zdají být „individuální“ a „partnerské“, jsou ve skutečnosti často odrazem silných ekonomických a kulturních tlaků, které nezpůsobil jeden nebo dva lidé.“

Když se dívám do minulosti, uvědomuju si, že jsem téma dělby rolí žen a mužů v domácím prostředí vnímala odmala. V plné síle mi do života vstoupilo, když se mi narodily děti. Nebyla jsem připravená na všechny změny v životě, které mi to přinese. Hlavním impulzem pro Férovou domácnost ale byla zkušenost s lockdownem. Sledovala jsem, jak omezení společenského života a uzavření škol a školek ztěžka dopadlo především na ženy. Více práce v domácnosti, intenzivnější péče o děti, domácí výuka. Patřila jsem mezi ně. Štvalo mě to. Ponořila jsem se do knih a odborných článků. Objevila jsem složitý, vzrušující a zároveň frustrující svět reproduktivní práce (tj. péče o děti, o domácnost, o partnera, stárnoucí rodiče).

Nechci si to nechat pro sebe, a tak je tu Férová domácnost. Místo pro otevřený a vstřícný dialog o tom, jak to (nejen) v českých domácnostech funguje, co je příčinou a jak to nastavit jinak. Těšit se můžete především na rozhovory, příběhy a data o dělbě práce v domácnostech, o společenském, politickém a kulturním kontextu. A příležitostně tipy, co s tím.

Ani Anne Hathaway už to nemohla dál držet v sobě. Líp bych to neřekla.

Přidej se!

Dodám ti data, ale i příběhy a tipy od odborníků, aby se ti o dělbě rolí lépe přemýšlelo a mluvilo.

Zhruba dvakrát do měsíce. Kdykoliv to můžeš zrušit.