12. 9. 2023

Znamená férová domácnost fifty fifty?

Spíš ne. V každé rodině a v každé životní etapě bude rozvržení sil jiné. Férová domácnost je především o schopnosti dobře komunikovat a hlídat si svoje hranice. A také o tom, jakou máte podporu okolí a systému.

Dělbu práce v domácnosti ovlivňuje hodně faktorů. Není to pouze o ochotě a domluvě partnerů. Máte prarodiče, kteří jsou blízko a ochotní se starat o děti? Máte na dosah kvalitní jesle nebo školku, kam mohou vaše děti chodit? Jsou vaše děti často nemocné? Máte možnost práce na částečný úvazek? Chápe váš zaměstnavatel potřeby rodičů malých dětí? Jaká byla dělba rolí v rodině, kde jste vyrostli? Jak vysoko v žebříčku priorit máte úklid domácnosti?

Problém s dělbou rolí je osobní i strukturální. Jde o to, v jaké společnosti vyrůstáme, tj. jaké hodnoty a vzory přejímáme, ale také jaké podmínky k tomu, abychom reproduktivní práci spravedlivě distribuovali, máme. Tím ale nechci říct, že by se partneři neměli snažit o férovou dělbu - ať už je v jejich případě jakákoliv - protože vždycky máme nějaký manévrovací prostor. Pokud máme pocit, že nám systém hází klacky pod nohy, tím spíš se musíme snažit, abychom si byli vzájemnou oporou.

Pokud jsi odškrtávací tip a potřebuješ se ujistit, že je u vás doma všechno dobře nastavené, tady je několik bodů, které by podle mě domácnosti měly splňovat, pokud si chtějí připsat badge of honor „Férová domácnost“.

  • Partneři považují starost o děti a domácnost za svůj společný úkol.
  • Vzájemně umí ocenit, co každý z nich pro rodinu dělá. A říkají si to nahlas.
  • Umí se zastoupit, když jednomu dojdou baterky, nebo se nemůže dočasně zapojit.
  • Pravidelně se baví o tom, co je férové rozdělení rolí v jejich konkrétním případě.
  • Tuhle dohodu jednou za čas obnovují, protože každá větší životní změna vyžaduje nové uspořádání sil.
  • Poskytují si prostor pro práci a koníčky.
  • Nenechají se tlačit do tradičně mužských a ženských rolí. To je těžká disciplína, tlak společnosti je velký.
  • Snaží se, aby celá rodina fungovala jako tým. Na chodu domácnosti se podílejí i děti.
  • Rodiče ve výchově nedělají rozdíly mezi dcerami a syny.

Podle mě nejdůležitější bod ze všech: uznat, že tento problém existuje, a umět se o tom, jak je kdo doma spokojený, bavit.

Nakonec zpátky k původní otázce. Jak je to s tím fifty fifty? Tady je jedna z možných odpovědí. Jen bacha, aby poměr sil nebyl stále vychýlen na jednu stranu.

Přidej se!

Dodám ti data, ale i příběhy a tipy od odborníků, aby se ti o dělbě rolí lépe přemýšlelo a mluvilo.

Zhruba dvakrát do měsíce. Kdykoliv to můžeš zrušit.